Zdravlje

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Prvi znakovi nakupljanja viška otrovnih tvari u organizmu su umor, dekoncentracija, podočnjaci, alergije, bolovi u zglobovima, začepljeni nos, mutne i crvene oči, koža bez sjaja, mrlje po koži, slaba probava, loš zadah... 

Ako ste zamijetili nešto od nabrojenoga, što je vrlo moguće nakon blagdanskih dana tulumarenja i pretjerivanja u jelu i piću, vrijeme je za temeljito čišćenje organizma.  Neće to biti čudesan lijek za sve bolesti, ali je svakako dobra metoda za novi polet i blagotvorne promjene – povratak dobrog raspoloženja, vitalnosti i duševnog mira.

Toksini su neiskorištene otrovne tvari koje su posljedica staničnih procesa. Uglavnom se izlučuju kroz probavne kanale, ali ponekad djelomično zaostaju i u tkivima, na što utječe konzumirana hrana, njezina kvaliteta i okoliš u kojem živimo. Neredovita probava je također uzrok zbog kojeg se već odbačeni toksini kroz stijenke crijevne sluznice ponovno vraćaju u krvnu i limfnu cirkulaciju.  

Čišćenje organizma nemoguće je postići postom i strogim dijetama u kojima se obično ustraje dva tjedna i ima za posljedicu iscrpljenost. Za temeljito čišćenje potrebno je vrijeme, jer to je proces koji se ne odvija preko noći, niti u nekoliko dana.

Bitno je da započnete mijenjati svakodnevni ritam i životni stil kako biste opet  vratili izgubljenu ravnotežu i dobar prirodni bioritam.

Prirodni čistači

Posegnite za prirodnim čistačima među kojima je na prvom mjestu limun. Uvečer razrežite tri limuna, prelijete ih s 300–400 ml vrele vode i popijte ujutro natašte. 


Stari narodni saveznik za  čišćenje organizma je i domaći jabučni ocat. Popijte čašu mlake vode kojoj ste dodali žličicu do dvije jabučnog octa i žličicu meda. Ako jabučnom octu dodate i prstohvat kajenskog papra, dobit ćete napitak koji čisti krv i pomaže krvnim žilama, proširenim venama i blagotvnorno djeluje na čireve. Jabučni ocat pomiješan s vodom i maslinovim uljem odlično čisti jetru, a sok od sirove cikle krv. 

Češnjak je poznato oružje protiv bakterija, gljivica i crijevnih parazita. Najbolje ga je jesti sirovog jer se kuhanjem gubi dio aktivnih tvari. Preporučljiv je  također nakon posta jer pomaže ublažiti aktivne infekcije i potiče probavu. Voće kao najlakše probavljiva hrana  najpoznatiji je katalizator, unutarnji čistač i prirodni lijek.

Naranče sadrže veliku količinu vitamina C, stoga zimi što češće konzumirajte svježe iscijeđeni sok od naranče. 
Ananas sadrži bromelin koji čisti gušteraču. Jabuka neutralizira otrove u ustima i izvrsno čisti  zube i desni, dok su lubenice najbolji čistači bubrega. Osim redovitog konzumiranja voća i redovito  pijenje  voćnih sokova pomaže izbacivanju otrova.

Kako bi učinak prirodnog čišćenja bio potpun trebalo bi pročistiti i um, pa stručnjaci savjetuju da se pokušate osloboditi negativnih misli i osjećaja jer će to imati i te kako pozitivan utjecaj na zdravlje. I ne zaboravite na kvalitetan odmor i dobar san jer su oni sastavni dio  plana o temeljitom čišćenju. 

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Čišćenje organizma treba provoditi najmanje jednom u šest mjeseci, odnosno dva puta godišnje, jer nagomilani toksini mogu dovesti do različitih bolesti.

4-590x282

Česte prehlade, infekcije, umor, pospanost, dekoncentracija – sve je to dokaz prisutnosti toksina u organizmu, malignih bakterija i drugih, ne manje štetnih tvari.
Već smo pisali, (a mnogi od vas su isprobali i pozitivno ocijenili), o tretmanu čišćenja crijeva kefirom i lanenim sjemenom.
Evo još jedan učinkoviti prirodni lijek ruske narodne medicine na bazi kefira i heljdinog brašna.
Mnogi od vas znaju da je kefir “eliksir mladosti i zdravlja”, a heljdino brašno posjeduje izuzetna ljekovita svojstva: jača organizam, pomlađuje krvne žile, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, pojačava lučenje urina.

Odlično je za pamćenje i koncentraciju (osobito za starije osobe). Snižava tlak, liječi arteriosklerozu i opstipaciju.
U kombinaciji s kefirom, smanjuje razinu šećera u krvi, čisti crijeva i krvne žile, normalizira metabolizam i rad gušterače, povećava razinu hemoglobina u krvi. Ovo je zaista čudesno narodno sredstvo!

Ljekovita smjesa kefira i heljdinog brašna – recept

Sastojci:

1 žlica heljdinog brašna
180 ml kefira
po želji malo meda

Priprema:

Žlicu heljdinog brašna preliti sa čašom (180ml) kefira i dobro promiješati. Učinite to navečer i ostavite u hladnjaku. Ujutro, još jednom promiješajte i pojedite ga. Najbolje je ovu smjesu uzimati umjesto doručka. Po želji zasladite s malo meda. Poslije nemojte ništa jesti 3 sata. Kura čišćenja neka traje 14 dana.

 

LijekizPrirode.com )

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

kaduljaKadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.

Njezino latinsko  ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.

Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.

U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.

Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
 

Ljekovito djelovanje kadulje


Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.

Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz  organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi  se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa  i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.


Kadulja je čudesna biljka koja...

  • ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje
  • pročišćava krv
  • ublažava depresiju i stres
  • snižava temperaturu i djeluje protiv bolova
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod krvarenja i upala
  • regulira rad crijeva i želuca
  • pomaže kod migrene i reume


Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.

Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično  sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.


Uzgoj i primjena kadulje


Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama.

Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.

Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.

Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura.

Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.


Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti  neugodan za piti.
 

Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.

Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.

Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta,  za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva.

Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota.

Napomena

Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje.  Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično.

Kadulja se ne preporučuje   trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka.



Svježi sir s kaduljom


Kadulja je odlična kao začin jer potiče rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom:

Sastojci:

  • pola šalice svježe kadulje
  • češanj češnjaka
  • 250 g svježeg sira
  • 3 žličice soka limuna

Ubacite kadulju i češnjak u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i češnjak sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.

Dobar tek!

 

 

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Akademik Filatov savetovao je svoje pacijente da koriste, pored bolničkog lečenja, ovu čudotvornu mešavinu, a svi koji su ga probali bili su zapanjeni rezultatima

Šezdesetih godina prošlog veka, na klinici za očne bolesti, pored redovnog lečenja i medicinske terapije, jedan ruski lekar, oftalmolog i hirurg Vladimir Petrovič Filatov savetovao je pacijente da pripremaju mešavinu po receptu alternativne medicine, kako bi poboljšali vid ili sprečili dalja slabljenja.

Nakon što je on otkrio recept pacijentima, ljudi su počeli masovno da ga koriste i imali su vrlo pozitivna iskustva.

Sve što vam je potrebno da biste napravili ovu lekovitu mešavinu jeste 100 g soka aloe (aloja arborescens, koji ćete sami napraviti od biljke), 500 g izdrobljenih oraha, 300 g meda i sok od 3-4 limuna.

Prvo napravite sok od aloe: Isecite veće, donje i srednje listove aloe, ostavljajući netaknut vrh biljke i gornjih 3-4 lista. Isperite ohlađenom prokuvanom vodom, uklonite šiljke sa listova i isecite na sitne komadiće. Istrljajte i iscedite sok kroz duplu gazu.

Kada ste napravili sok od aloje, pomešajte ga sa ostalim sastojcima.

Ova mešavina uzima se tri puta dnevno, 30 minuta pre jela po 1 supenu kašiku. Konzumira se stalno dok ne dođe do poboljšanja vida. Osim toga, ovaj napitak je prava vitaminska bomba – jača ceo organizam.

cvsdg7483fg

Savet: Akademik Filatov preporučivao je da oprane listove ne sečete odmah, nego ostavite na tanjir i držite u frižideru 10-12 dana. U ovim uslovima se u ćelijama aloe formiraju supstance poznate kao „biogeni stimulatori“, koje bude aktivnost ćelija aloe. Nakon toga, listove ponovo operite i sledite gore navedeni postupak. Od takvih listova možete pripremiti i biostimulativni sok aloe.

Napomena: Treba da znate da je sok aloe kontraindikovan kod akutnih bolesti bubrega, gastrointestinalnog trakta, poslednjeg trimestra trudnoće, kod upalnih procesa ženskih polnih organa, kod bolesti kardiovaskularnog sistemau fazi dekompenzacije, tuberkuloze i hemoroida.

Važno: Vrlo je bitno da biljka aloe ne bude mlađa od 2-3 godine.

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) plod su biljke iz porodice metvice, koja raste u Meksiku i Gvatemali.


Povijest nam kazuje da je chia bila vrlo važna biljka u aztečkoj civilizaciji.

I po izumiranju aztečke civilizacije, chia je ostala u upotrebi u toj regiji, ali je ostatak svijeta nije poznavao do prije četvrt stoljeća.

Tada ju je istraživač Wayne Coates počeo proučavati kao mogući usjev za farmere na sjeveru Argentine.
 
Coates je započeo svoj rad na chiji 1991., postavši zagovornik primjene tih sitnih sjemenki u kulinarstvu i alternativnoj medicini.





Nevjerojatna nutritivna vrijednost


Sićušne sjemenke, koje su bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju visoku prehrambenu vrijednost.
 
Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.

Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.

Chia sjemenke imaju:

  • osam puta više omege-3 od lososa
  • šest puta više kalcija od mlijeka
  • triput više željeza od špinata
  • petnaest puta više magnezija od brokule
  • šest puta više bjelančevina od graha
  • četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka


 
Hranjive u svakom obliku


Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3.

Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost.

Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava.


Svestrano djelovanje na zdravlje


Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam - daju više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol, no to nije sve.

Saznajte zašto su chia sjemenke najpopularnija superhrana u svijetu!


1. Pomažu kod dijabetesa

Chia je potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se  istražuje u mnogim laboratorijima svijeta.

Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.


2. Poboljšavaju zdravlje krvnih žila

Dokazano je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), dok snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride.  


3. Štite probavu i čiste crijeva

Samo jedna porcija (3 žličice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle.

Dodavanje chije u prehranu jednostavan je način reguliranja probave.

Velik udio vlakana omogućuje čija sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.

 
4. Snabdijevaju zalihama omege-3

Sjemenke chije pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji).

Ove masne kiseline važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana.


5. Jačaju zube i kosti

Porcija sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija.

Konzumacijom chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.

 
6. Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama

Sjemenke chije izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol.

Jedna porcija ovih supersjemenki ima 4,4 grama proteina, blizu deset posto preporučene dnevne doze.

 
7. Poboljšavaju san

U sjemenkama chije nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje.  


8. Potpomažu mršavljenju

Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti.

Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.


Kako koristiti chia sjemenke u prehrani


Budući da su bez okusa, sjemenke neće utjecati na okus vaše hrane, što ih čini pogodnima za dodavanje nebrojenim jelima.

Možete ih cijele posipati po salatama, tostu, desertu, jogurtu ili ih samljevene dodavati frapeima.

Možete ih dodati u tijesto tijekom pripreme kruha, kolača ili peciva.

Od ovih sjemenki pravi se i bezglutensko brašno koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna.

Chia se koristi i kao zamjena za jaja i za zgušnjavanje juha.

Prije korištenja chia sjemenke se preporučuje natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta (možete i preko noći).

Po mogućnosti, chia sjemenke uvijek dodajte na kraju kuhanja jer termičkom obradom gube dio svojih hranjivih tvari.