Ekologija

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Otkrijte na koje još načine, osim za pripremu čaja naravno,  iskorištenu vrećicu čaja možete pametno upotrijebiti prije nego što je bacite.

Ponovno korišćenje već jednom skuhanih i upotrebljenih vrećica čaja nije nikakva novost. U drevnoj Kini čaj se palio u ljetna predvečerja da bi štitio od neželjenih insekata.

1. Uklonite crvenilo i natečenost očiju

Umočite vrećice čaja u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Nakon nekoliko minuta čaj će ukloniti crvenilo i natečenost, vaše oči opet će izgledati svježe i odmorno što će vas i pomladiti. Na isti način vrećice možete koristiti i za konjuktivitis.

2. Očistite kuću

Čaj može ukloniti masnoću i prljavštinu s ogledala, podova, čak i s linoleuma. Nakon što ste ste pripremili napitak jednostavno opet umočite vrećicu u toplu vodu i tako napravite sredstvo za čišćenje. Njome možete očistiti i radne ploče u kuhinji kao i drvene površine i namještaj. Samo pazite da ga dobro obrišete kako ne bi ostale mrlje. Da biste osvježili stari tepih, jednostavno na njega stavite osušene vrećice čaja. Neka na njemu odstoje desetak minuta, a kasnije ih jednostavno možete usisati.

3. Osvježite odjeću i obuću

Osušene iskorištene vrećice čaja stavite na tanjurić i u ormar čime će vaša odjeća lijepo mirisati. Stavite po jednu vrećicu u svaku cipelu i uklonite neugodne mirise iz obuće.

4. Nahranite biljke

Iskorištene vrećice čaja mogu biti odlično organsko gnjojivo za kućno bilje jer čaj sadrži mnoge hranjive sastojke za biljke. Umiješajte kesice u zemlju, a možete i izvaditi listiće čaja iz kesice i pomiješati ih sa zemljom jer će tako zemlja bolje upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja.

5. Ublažite bol

Ako u ustima imate bolnu ranicu, umočite iskorištenu vrećicu čaja u vodu i zagrizite je. Ljekovita svojstva ublažit bol i ubrzati zacjeljenje rane. Ova metoda pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba.

6. Ublažite opekline od sunca i uklonite akne

Ako imate akne ili opekline od sunca, operite zahvaćena područja hladnom vodom u kojoj je odstajala iskorištena vrećica čaja. Ponovite par puta i osjetit ćete ugodno hlađenje, olakšanje i smirivanje kože koja će ponovno postati zdrava.

Korisnička ocjena: 0 / 5

Bijeli ocat će uspješno ukloniti nečistoće sa stakla i kuhinjskih pločica

Želiš li postati prava eko-kućanica za čišćenje svog doma koristi svježi limun, bijeli ocat, tekući sapun isodu bikarbonu. Kemijska sredstva za čišćenje sada zamijeni prirodnim alternativama koje možeš sama napraviti kod kuće, pritom uštediti novce i dobro se zabaviti miješajući sastojke, te osvježiti svoj dom

Prednosti prirodnih sredstava

Prirodna sredstva za čišćenje za razliku od kemijskih kupovnih sredstava imaju nekoliko prednosti: sastojke je lako nabaviti, nisu skupi, ne sadrže aditive, manja je vjerojatnost za alergijske reakcije, nemaju štetan utjecaj na okoliš, a nakon njih kuća miriše puno svježije nego nakon klasičnih jačih kemijskih sredstava.

Danas, kada je potreba za ekološkom osviještenošću sve veća, a čistoća presudna za zdravlje pravo je vrijeme da se riješiš svojih starih tehnika čišćenja i kreneš iznova s prirodnim alternativama.

Domaća sredstva za čišćenje:

• čisti sapun - toplom vodom i običnim komadićima sapuna očistit ćeš gotovo sve. Jednostavna metoda i učinkovita, a u ovu smjesu možeš dodati i malo sode bikarbone.
  • soda bikarbona - mineral iz prirode u kućanstvu možeš primijeniti na brojne načine, a kupiti je možeš u ljekarni.
  • bijeli ocat - možeš ga koristiti za pranje stakla i pločica i uklanjanje mrlja čaja na šalicama. Ako ga pomiješaš sa sodom bikarbonom, dobar je za poliranje bakra i mjedi.
  • sok od limuna - limunska kiselina jedno je od snažnijih prirodnih sredstava za čišćenje, lijepo miriši i čisti savršeno.
  • eterična ulja - ulja od čajevca, limuna, majčine dušice, kadulje i eukaliptusa imaju dezinfekcijska svojstva, a mogu se dodavati svim prirodnim sredstvima za čišćenje.
  • kuhinjska sol - blago dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje.

Korisni savjeti

Kako očistiti prljavštinu s vrhova kuhinjskih ormarića?

Prvo što trebaš napraviti je maknuti sve predmete s ormarića: vaze, ukrasne tanjure, čaše i drugo što već mjesecima skuplja prašinu.

Bijeli ocat i voda uklanjaju nečistoće

Potom pripremi otopinu od pola šalice bijelog octa, tri šalice vode i jedne žlice sredstva za pranje suđa ( prirodni proizvod). Stavi otopinu u sudoper i operi temeljito sve ukrasne predmete koji su stajali na vrhu ormara pomoću mekane i vlažne krpe.

S istom otopinom možeš oprati unutrašnji i vanjski dio kuhinjskih ormarića. Bijeli ocat će učinkovito ukloniti nečistoće nastale od kuhinjskih para, te prženja i grillanja namirnica.

Kada je vrh ormarića čist, upotrijebi papire premazane voskom koji će se zalijepiti na podlogu i tako spriječiti skupljanje nečistoće direktno na ormariće. Dovoljno je da dva puta godišnje promijeniš stare papire i staviš nove.

Kada kuhaš, uključi klimu!

Prženje i pripremanje hrane u pećnici doprinosi stvaranju vlage u kuhinji koja je povezana s nakupljanjem nečistoća na tvojem namještaju.

Kako bi smanjila nakupljanje prašine i nečistoće u kuhinji, najbolje je da tijekom kuhanja imaš uključenklima uređaj, ventilator ili imaš otvorene prozore.